COMPARACIÓ DELS PROGRAMES D´ESPORTS DE PODEMOS I EL PSPV-PSOE A LES ELECIONS AUTONÓMIQUES DE MAIG DE 2015

 

     Coincidències entre els programes electorals, en matèria esportiva, de les dues formacions polítiques guanyadores a les eleccions autonòmiques.



Els punts d´encontre entre els programes d´esports i activitat física, que han presentat a la societat civil valenciana en aquestes darreres eleccions, el PSPV-PSOE i PODEMOS parteixen d´un denominador comú:

La visió social de l´esport.



Els valors que transmet l´esport: convivència, integració, respecte… i l´assoliment d´hàbits saludables, són els eixos que guien els dos programes.

Els principis generals que proposen ambdós programes per a guiar les polítiques en matèria esportiva són l´educació, la igualtat, la cohesió i integració social, la participació ciutadana.

També hi ha coincidència en el diagnòstic de la situació actual: es considera una amenaça la reducció de l´horari d´educació física. Quan tots els indicadors ens mostren un creixement del sedentarisme i l´obesitat infantil, el govern del PP reduïx la carrega horària de la assignatura d´educació física.

Un altre desequilibri social amb el qual coincideix este diagnòstic, és l´encariment de l´accés a l´esport i les desigualtats socials que estan dissenyant una Comunitat a dues velocitats, els que poden pagar i els que no. Aquests últims queden exclosos.

També es coincideix quan es parla de retallades en despesa social. La manca de manteniment de les instal.lacions esportives als municipis i als centres escolars és producte d´aquestes retallades. En canvi, les prioritats dels successius governs del PP han estat els grans esdeveniments i les subvencions als amiguets.

Tant PODEMOS com el PSPV-PSOE entenen que els poders públics han de promoure l´esport com a servei públic. I també coincideixen en què els serveis esportius han de ser de qualitat, professionals i transparents. Per això, una de les primeres accions que proposen els dos programes, presentats a aquestes eleccions autonòmiques, és la regulació de les professions de l´esport, tot i vinculant el tipus de titulació amb l´exercici professional corresponent.

Una altra coincidència es la promoció que fan els dos partits polítics de l´esport a la natura. Un esport que ha de ser respectuós amb el medi ambient.

Ambdós programes també coincideixen quan a la visió de l´oportunitat que pot suposar l´esport per a l´ocupació de la població més jove, aquella que accedeix per primera vegada al mercat laboral; i també l´estimul que pot suposar la promoció de l´activitat física i l´esport per a la economia en general.



 
Quant a les coincidències, de forma esquemàtica es pot resumir el següent:

- Polítiques d´igualtat, coeducació, visibilitat de la dona en l´esport (punt 1 PO, 5 i 6 PSPV)

- Promoure l´esport de base, participatiu (punt 1 PO, 14 i 21 PSPV)

- Garantir el dret a l´esport de les persones més vulnerables (punt 1 PO, 7 i 8 PSPV)

- Persones discapacitades i dret a l´esport (punt 1 CO, 7 i 8 PSPV)

- Potenciació de l´educació física (punt 5 PO, 13, 17 PSPV)

- Inversió més important en practica esportiva diversificada, per a tots i totes (punt 1 PO, 29 PSPV)

- Impulsar Instal·lacions esportives sostenibles i la utilització esportiva dels espais naturals de forma responsable i sostenible (punt 7 CO, 26 i 28 PSPV)

- Regulació de les professions de l´esport, acabar amb l´intrusisme, seguretat i salut per als esportistes (punt 3 PO, 11, 12 PSPV)

- Garantir la formació del personal tècnic (punt 3 PO, 10 PSPV)

- Potenciar l´esport escolar (punt 2 PO, 14, 15, 16 , 17 i 18 PSPV)

- Programa de salut coordinat amb els ajuntaments (punt 4 PO, 1 i 2 PSPV)

 


El programa d´esports del PSPV-PSOE, planteja 43 propostes per 5 del programa de PODEMOS. El programa dels socialistes concreta més les propostes i en canvi el de PODEMOS es més genèric amb un nivell de concreció més baix. N´obstant la sintonia en el model és clara.

Quan a les discrepàncies no n´hem trobat cap. Això si, el programa socialista és més extens i incideix en àmbits que PODEMOS no toca, ara com:

- L´eradicació de la violència en l´esport, a través de campanyes de joc net. (punts 22 i 23 PSPV)

- Estimular el desenvolupament esportiu local, potenciant l´especialització del personal tècnic als ajuntaments i la col.laboració entre administracions, locals i autonòmica. (punts 3, 4)

- Fomentar pràctiques esportives tradicionals com a manifestació cultural (punt 28 PSPV)

- Donar suport a la investigació i la formació en l´esport (punt 31 PSPV)

- Recuperar la figura del Consell Assessor de l´esport i creació de l´observatori de l´esport a la Comunitat Valenciana. (punts, 30 i 31)

- Impulsar la figura del professor d´educació física com a promotor d´activitat (punts 3, 13 i 27 PSPV)

- Promoure l´esport de competició i donar suport a les federacions esportives (punts 32 i 33 PSPV)

- Promoure l´esport d´elit i les seleccions valencianes (punt 34 PSPV)

- Fomentar la pilota valenciana i les retransmissions esportives (punts 42 i 43 PSPV)

- Promoure l´esport universitari (punt 13l CO, 41 PSPV)

- Fomentar les escoles esportives (punt 14 PSPV)

- Promoure les revisions mèdiques per als esportistes, sobre tot els escolars i cobrir les assegurances esportives des dels serveis sanitaris públics. (punts 19 i 20)

- Planificació territorial en matèria d´Instal·lacions esportives (punts 18, 14, 25 i 35 PSPV)

- Estimular els projectes de turisme esportiu i els esdeveniments arrelats al teixit esportiu valencià de base. (punts 36 i 37)


SEMBLA PROU FÀCIL ENTENDRES AMB ELS PAPERS DAVANT, ARA S´HI HAURÀ D´ESTAR A L´ALTURA PER NO DECEBRE ALS CIUTADANS.


TENIM LES IDEES, BUSQUEM LES PERSONES, PER A ENGEGAR EL CANVI.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog