DOCUMENT D´IDEES I PROPOSTES


El passat dimecres 11 de juny es va celebrar la jornada oberta i participativa, organitzada pel FÒRUM DE L´ESPORT del PSPV-PSOE amb el nom, "una visió social de l'esport".
Hi assistiren un centenar de persones, la majoria d'elles vinculades al món de l'esport (Presidents dels clubs i federacions esportives, responsables municipals, mestres d'educació física, gestors esportius, etc.) que varen aportar la seva visió actual de l'esport a la Comunitat Valenciana formularen propostes per millorar el seu desenvolupament.
Aquestes intervencions van ser recollides pels responsables del FÒRUM DE L´ESPORT amb la intenció d'elaborar el programa electoral del PSPV-PSOE a les properes eleccions autonòmiques de 2015.



Les propostes plantejades són les següents:

- És necessari fer un esforç important per mantenir el sistema de l'esport municipal, en els moments actuals on estan en perill els serveis públics. Planificació esportiva, suport regional a l'esport municipal i la recerca de formes participatives que ajuden a gestionar instal·lacions i activitats esportives municipals han estat les principals propostes plantejades.

- Es planteja la recuperació de la tercera hora d'educació física (EF) en el currículum de primària, secundària i l'opcional a la secundària. Els països més avançats en l'educació són els que més hores dediquen a educació física.

- Es requereix una forta voluntat política que done prioritat a la promoció de l'esport en edat escolar. Aquesta promoció és la inversió més rendible de les polítiques esportives. Es reclamen millors instal·lacions a les escoles, un esport escolar de qualitat, dirigit per tècnics qualificats i amb revisions mediques. També que s´estimule l’associacionisme esportiu i la creació d'un Comitè d'experts que assessoren el govern autonòmic en la implantació de plans de foment de l'esport a l'escola i als clubs esportius.

- Invertir en esport i activitat física és invertir en salut. Es va insistir en la importància de vincular l'esport i la salut proposant la coordinació dels serveis de salut i esports per extendre el servei de prescripció d'exercici físic als centres de salut. La gestió d'aquests serveis ha d'estar coordinada entre els especialistes en Ciències de l'activitat física, personal sanitari i els serveis municipals.

- En relació al suport que s´ha de donar a la pilota valenciana les propostes s'orienten cap a la millora i modernització de les instal·lacions esportives, la promoció de la pilota a l'escola des de l'educació física i en coordinació amb el municipi i els clubs de pilota locals. També es proposa donar suport als esportistes professionals i vincular aquest esport amb polítiques de promoció turística de la Comunitat.

- Es proposa iniciar els tràmits parlamentaris per regular les professions de l'esport, garantint així una correcta protecció als usuaris de serveis esportius i evitant l'intrusisme. "L'escola valenciana de l'esport" podria ser un òrgan que integre les federacions esportives que tradicionalment s'han ocupat de formar els tècnics, amb la Universitat i l'Administració autonòmica que poden donar oficialitat als títols.

- Es reivindica un Pla director d'Instal·lacions esportives que reordene els desequilibris produïts en el territori de la Comunitat, racionalitze l'oferta garantint el dret a la pràctica de l'esport a tots i totes. No cal construir moltes més instal·lacions però si modernitzar i adaptar-les a l'actual demanda, estudiant la seva eficiència energètica, procurant oferir alternatives mediambientals i fomentant la utilització d'espais naturals.

- Es van plantejar propostes d'estímul a l'economia valenciana a través d'iniciatives
orientades a relacionar el turisme amb l'esport. La nostra Comunitat, per les seves especials característiques mediambientals i climàtiques, resulta una destinació ideal per a la pràctica del turisme esportiu i actiu.

En definitiva, entre d'altres, aquestes propostes han estat integrades en el programa que està elaborant el FÒRUM DE L´ESPORT i que parteix des de la visió social de l'esport.

Una manera d'entendre l'acció pública a través d'una activitat social com l'esport, tan àmplia i diversa.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog