Bones practiques en l´esport, però no a la Comunitat Valenciana.

La Conselleria de Cultura, Educació i Esports ha publicat el “DECÀLEG DE BONES PRÀCTIQUES EN L´ESPORT”. Una iniciativa interessant que vol reflectir allò que es considera ben fet en quant a la promoció de l´esport i l´activitat física.

L´article 4 d´aquest decàleg fa referencia a la seguretat dels que practiquen esport i estableix que: Totes les persones han de practicar esport i activitat física en condicions que garantisquen la seua salut, seguretat i millora de la qualitat de vida. Així mateix, han de disposar de la informació bàsica dels servicis esportius a què desitgen accedir, condicions d’ús i mesures de prevenció davant de possibles riscos i eventualitats.

El recurs que de forma més intensa garanteix la salut i la seguretat de les persones que practiquen esport són els tècnics esportius.

L´article 5e d´aquest decàleg estableix que: Els tècnics i personal responsable que actue com a responsable d’instal·lacions i activitats esportives ha de disposar de la qualificació o titulació corresponent a la seua activitat professional. També ha de comptar amb la cobertura de riscos i responsabilitats civil necessària, d’acord amb el que disposen la Llei de l’Esport i l’Activitat Física de la Comunitat Valenciana i la resta de normativa. Aquest personal és responsable del fet que s’apliquen les normes metodològiques i els criteris tècnics adequats als objectius perseguits.

Ambdós articles expressen una voluntat d'ordenar la pràctica esportiva perquè resulte segura i saludable, complint, aixi la seua funció pública. Tots podem estar d´acord!

A les hores, perquè la propia Conselleria no complix amb aquest decàleg publicat per ella mateixa?

A la Comunitat Valenciana sols están implantats els estudis de tècnics esportius de futbol i futbol sala, quan són ja 12 les modalitats que el Ministeri d´Educació ha regulat. Els esports d´atletisme, bàsquet, handbol, judo, vela, etc., no es poden cursar a la Comunitat Valenciana.
Com es vol cumplir aquest decàleg de bones practiques si no es garanteix la formació dels nostres tècnics? En aquests moments les federacions esportives implicades no están autoritzades per la Consellería a impartir ensenyances esportives oficials, i davant la necessitat de personal tècnic s´han llançat a fer els cursos pel seu conte. És conegut que alguna Federació esportiva ha estat intentant obrir un centre de formació per impartir els cursos oficials de tècnics esportius i la propia Generalitat li ho ha impedit. En canvi s´han obert alguns centres privats. Perquè s´afavoreix als centres privats i no a les federacions? Quins interessos s´estan fomentant?

Dins d´uns anys el caos pot ser monumental. A tots aquests tècnics federatius no s´els reconeixerà la titulació oficial i als altres sí. La responsabilitat de la Conselleria és absoluta però aquesta es limita a editar butlletins de bones pràctiques.

Per un altra banda el PSPV-PSOE va presentar una esmena a la llei de l´esport i l´activitat física de la Comunitat Valenciana, recollint una proposta del Col·legi Oficial de professors d´educació física, que finalment fou acceptada i incorporada en el text de la llei, en la seua disposició segona. Aquesta disposició diu que: El Consell de la Generalitat presentarà a Les Corts un projecte de llei de regulació de les professions de l’esport i l’activitat física a la Comunitat Valenciana.

Si les professions no es regulen no es podrá exigir titulacions als tècnics esportius i tot aquest esforç de formació restarà inútil.

Han passat quasi tres anys i cap moviment del govern valencià en aquesta direcció. En aquests moments no hi ha control sobre les persones que exerceixen funcions de tècnics esportius i qualsevol persona, sense cap formació pot exercir. On están les bones pràctiques? On està la seguretat per a l´esportista?

Un altre manament de la llei fa referència a la creació d´un cos d´inspectors que vigilen, entre altres qüestions, que les persones que imparteixen activitats d’ensenyança, gestió i entrenament en l'àmbit de l’activitat física i l’esport, tinguen la titulació establida per la normativa vigent. Tampoc s´ah fet res.


L´importa al govern valencià la protecció de les persones que practiquen esport, o sols fer un exercici d´imatge?

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog