Tots amb Madrid 2020



Les Olimpíades de Barcelona van suposar un gran impuls per a l'esport espanyol. No solament pels èxits que a partir del 92 van aconseguir internacionalment els nostres esportistes, sinó també per la popularització de l'esport que des de la dècada dels 80 van començar a promoure, sobretot, els Ajuntaments. 
En l'actualitat, vivim una depressió absoluta pel que fa a les ajudes i inversions per a l'estímul i/o foment de la pràctica esportiva. L'esport s'ha fet invisible davant la gravetat d'altres problemes socials com l'atur, l'educació, la sanitat, etc.
Aquesta invisibilitat de l'esport resulta perillosíssima en la situació actual i pot provocar el desmantellament de molts serveis esportius que estan prestant les Administracions (tancament de poliesportius, piscines cobertes, etc.).


Des de 2008 a 2013 s'han produït descensos en la inversió econòmica pública de l'esport: un 51,8% als Ajuntaments, un 72% de reducció en les CCAA i fins a un 67,2 en les diputacions.
Clars exemples d'aquest desmantellament dels serveis esportius públics ho representa la Comunitat Valenciana que ha liquidat l'òrgan administratiu que gestionava l'esport, el Consell Valencià de l´Esport, substituint-ho per una Direcció general depenent de la Consellería d'Educació. En el camí s'han perdut els plans de tecnificació esportiva, escoles de vela i pràcticament tot l'esport escolar i els plans d'especialització per a menors de 17 anys que sobreviuen, amb prou feina, en condicions lamentables. Les federacions esportives malviuen esperant les subvencions ordinàries des del 2011 i els Ajuntaments ja no esperen cap ajuda de la Generalitat.
Ara mateix, l'activitat que desenvolupa la Generalitat és l'àmbit de l'esport resulta anecdòtica. Això si, conserva alguns dels vicis heretats del passat que continuen llastrant el pressupost: Formula I, el Open 500, pagament de l'aval a la Fundació del València, Circuit de Xest, Centre de tecnificació de Vila-real, Ciutat de la Pilota, etc, etc. Això sense parlar de l´herencia que ens ha deixat esta política esportiva del despropossit: el cas Noos, els jocs olímpics europeus, els caballets, etc., que han deixat els calaixos de la Generalitat esquilmats. Quin llegat!
El pressupost de la Generalitat per 2013 és de 2,47 € per habitant, el més baix a Espanya. No es percep cap canvi de tendència a la de deixar morir el servei esportiu. 
Davant aquest panorama, l'única sortida que s'observa és que hi hagi un nou impuls Olímpic i est ve de la mà de Madrid 2020. Per a l'esport és tan necessari com l'aigua. Sense Olimpíades difícilment anem a veure un estímul públic. 
L'alternativa es dibuixa un panorama ombriu
. Amb els Ajuntaments i altres administracions lligades pel dèficit pressupostari, la iniciativa privada, almenys, la més comercial tampoc es percep com a solució, doncs amb mesures com la pujada de l'IVA al 21%, l'esport ha deixat de ser un benefici social per a la salut i ha passat a la categoria d'entreteniment. 
Les directrius de l'actual govern són estrictament: la retallada de la despesa pública i la pujada d´impostos als empresaris privats. D'altra banda s'intenta compensar liberalitzant el mercat de treball dels professionals de l'esport i l'activitat física amb la
excusa de la crisi, la qual cosa està provocant un autèntic caos en aquest sector. Els técnics esportius titulats que surten formats des de les Universitats, la FP i la Conselleria no troben treball ja que en el seu lloc es troben amb persones sense cap qualificació però que per necessitat busquen qualsevol cosa, mentres que els empresaris intenten fer viable el seu negoci i no tancar. I no parlem de l'economia submergida que suporta l'esport.

Encara que l'esport olímpic que representa l'excel·lència esportiva i la competició es troba allunyat de la quotidiana realitat de l'esport i l'activitat física dels ciutadans, en aquests moment el seu poder mediàtic, polític i econòmic és l'única cosa que podria influir perquè es tornés a mirar l'esport com una activitat que millora la vida de les persones, la seva educació i la seva salut. Esperem que ens concedisquen les Olimpíades!



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog