COMPARATIVA ENTRE ELS PROGRAMES D´ESPORTS DE COMPROMÍS, PSPV-PSOE I PODEMOS, A LES ELECIONS AUTONÓMIQUES DE MAIG DE 2015

Coincidències entre els programes electorals, en matèria esportiva, de les TRES formacions polítiques que conformen i donen suport al govern valencià.


Molts són els punts d´encontre entre els programes d´esports i activitat física, que han presentat a la societat civil valenciana, en aquestes darreres eleccions (2015), els tres partits que signaren el PACTE DEL BOTÀNIC.

"La visió social de l'esport destaca per damunt de qualsevol altre paradigma".


Coincidències:

Els valors que transmet l´esport: convivència, integració, respecte… i l´assoliment d´hàbits saludables, respecte al medi ambient i manteniment de la nostra cultura, són els eixos que guien els tres programes.
-          VALORS
-          HÀBITS SALUDABLES
-          RESPECTE AL MEDI AMBIENT
-          MANTENIMENT DE LA NOSTRA CULTURA

Els principis generals que proposen els tres programes per a guiar les polítiques en matèria esportiva són l´educació, la igualtat, la cohesió i integració social, la participació ciutadana, la coresponsabilitat i la governança.
-          EDUCACIÓ
-          IGUALTAT
-          COHESIÓ
-          INTEGRACIÓ SOCIAL
-          PARTICIPACIÓ CIUTADANA
-          CORESPONSABILITAT
-          GOBERNANÇA

Per un altra banda, els tres programes coincideixen també en la transversalitat de les polítiques esportives.

-          La importància de l´esport per a tots i totes, l´esport salut i l´esport escolar senyalen el camí que s´ha de prendre per a fer un gir total a les polítiques esportives del PP a la Comunitat, basades en els grans esdeveniments, els malbarataments i la corrupció.

També hi ha coincidència en el diagnòstic de la situació de l’esport a la CV:
-          Es considera una amenaça la reducció de l´horari d´educació física. Quan tots els indicadors ens mostren un creixement del sedentarisme i l´obesitat infantil, amb el govern del PP s’ha reduït la carrega horària de la assignatura d´educació física.
-          Un altre desequilibri social amb el qual coincideix este diagnòstic, és l´encariment de l´accés a l´esport i les desigualtats socials que estan dissenyant una Comunitat a dues velocitats, els que poden pagar i els que no. Aquests últims queden exclosos.
-          També es coincideix quan es parla de retallades en despesa social. La manca de manteniment de les instal·lacions esportives als municipis i als centres escolars és producte d´aquestes retallades. En canvi el PP ha balafiat una gran quantitat de diners públics, promovent esdeveniments esportius que solament han beneficiat a uns pocs.
Tant PODEMOS com el PSPV-PSOE entenen que els poders públics han de promoure l´esport com a servei públic. I també coincideixen en què els serveis esportius han de ser de qualitat, professionals i transparents. Per això, una de les primeres accions que proposen els dos programes, presentats a aquestes eleccions autonòmiques, és la regulació de les professions de l´esport, tot i vinculant el tipus de titulació amb l´exercici professional corresponent.

Una altra coincidència es la promoció que fan els tres partits polítics de l´esport a la natura. Un esport que ha de ser respectuós amb el medi ambient.


Propostes  originals del PSPV-PSOE

Si calguera destacar alguna cosa que les diferència podríem dir que el programa dels socialistes fa un major èmfasi en l´esport municipal. Es considera la tasca dels Ajuntaments com a bàsica per a la promoció esportiva. Es reconeix el paper dels Ajuntaments (especialment els menuts) per a liderar les polítiques socials a través de l´esport i l´activitat física.

També es destaca al programa del PSPV-PSOE la importància dels projectes de turisme esportiu i els esdeveniments arrelats al teixit esportiu valencià de base, com a motor de l´economia i l´ocupació, al mateix temps que referent de la promoció de l´esport i la vida activa.

El paper del voluntariat, essencial per a l´organització d´esdeveniments esportius arrelats entre nosaltres, ara com les curses populars, etc.

Recuperar la figura del Consell Assessor de l´esport i la creació de l´observatori de l´esport a la Comunitat Valenciana.
Promoure les revisions mèdiques per als esportistes, sobre tot els escolars i cobrir les assegurances esportives des dels serveis sanitaris públics.

I finalment: l´elaboració d´un Pla Director dinstal·lacions esportives que reequilibre el territori.
L'acció d´un cos d´inspectors que vigilen el compliment de la legalitat, l´intrusisme i el frau, etc., són totes, propostes socialistes que destaquen.


Propostes originals de Compromís:
Per part de Compromís es desenvolupa, d´una forma més extensa, el punt referent als esports tradicionals i especialment a la pilota valenciana. Encara que les línies generals són semblants en els programes de Compromís i PSPV-PSOE (Professionalisme i associació professional, promoció del món aficionat, impuls a la internacionalització, pla d´infraestructures, formació a l´escola i mitjans de comunicació, especialment TV).

També s´ha de destacar, com alguns programes locals de Compromís detallen projectes de mobilitat protagonitzat per la bicicleta, dins de la competència d’esports (ciutat de València).





Quant a les principals coincidències entre els tres programes, de forma esquemàtica es pot resumir el següent:
- Potenciació de l´educació física (punt 5 CO, 1329, 1333 PSPV, 322 PO)
- Regulació de les professions de l´esport, acabar amb l´intrusisme, seguretat i salut per als esportistes (punt 12 CO, 1326, 1327 PSPV, 320 PO)
- Impulsar la figura del professor d´educació física com a promotor d´activitat (punt 13h CO, 1329, 1333 i 1343 PSPV)
- Garantir la formació del personal tècnic (punt 13g CO, 1326 PSPV, 320 PO)
- Programa de salut coordinat amb els ajuntaments (punt 13n CO, 1317 i 1318 PSPV, 4 PO)
- Potenciar l´esport escolar (punt 13k CO, 1330, 1331, 1332 , 1334 i 1335 PSPV, 319 PO)
- Eradicació de la violència en l´esport. (punt 1 CO, punts 1338 i 1339 PSPV)
- Polítiques d´igualtat, coeducació, visibilitat de la dona en l´esport (punt 2 CO, 1322 i 1321 PSPV, 318 PO)
- Garantir el dret a l´esport de les persones més vulnerables (punts 4, 11 i 13 m CO, 1323 i 1324 PSPV, 318 PO)
- Donar suport a la investigació i la formació en l´esport (punt 13c CO, 1347 PSPV)
- Persones discapacitades i dret a l´esport (punt 11 CO, 1323 i 1324 PSPV, 318 PO)
- Inversió més important en practica esportiva per a tots i totes (punt 9 CO, 1345 PSPV, 318 PO)
- Fomentar pràctiques esportives tradicionals, a la natura, com a manifestació cultural (punt 10 CO, 1344 PSPV)
- Promoure l´esport de base, participatiu (punt 8 CO, 1330 i 1337 PSPV, 318 PO)
- Fomentar les escoles esportives (punt 13f CO, 1331 PSPV)
- Fomentar la pilota valenciana (punt 13j CO, 1358 i 1359 PSPV)
- Promoure l´esport universitari (punt 13l CO, 1357 PSPV)
- Impulsar Instal·lacions esportives sostenibles (punt 7 CO, 1342 i 1341 PSPV)
- Planificació territorial en matèria de Instal·lacions esportives (punt 13q CO, 1334, 1335, 1344 i 1345 PSPV)
- Promoure l´esport de competició i donar suport a les federacions esportives (punt 13d CO, 1348 i 1349 PSPV)
- Promoure l´esport d´elit i les seleccions valencianes (punt 13e CO, 1350 PSPV)


Les preguntes a respondre pels responsables del govern valencià, transcorreguts 11 mesos des de les eleccions autonòmiques de maig de 2015, són:

- Quines d'aquestes propostes s'han engegat en aquest període de temps?

- Quina previsió han realitzat, els responsables, per executar aquest programa d'accions?

- Consideren que la participació de les institucions i entitats relacionades amb l'esport i l'activitat física poden contribuir, d'alguna manera, a desenvolupar aquest programa?


Resposta, 16 d’abril a Castelló (Pistes d’Atletisme Gaetà Huguet), 9.30 h.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog