MAPA ESTRATEGIC D'IMPLEMENTACIÓ DEL PROGRAMA ELECTORAL D'ESPORTS I ACTIVITAT FÍSICA A LA COMUNITAT VALENCIANA:


El programa electoral d'esports que el PSPV-PSOE va presentar a la societat valenciana el passat 24 de maig, ha sigut reconegut pels experts com el programa més complet i social dels quals es van presentar a les eleccions autonòmiques i municipals.

En un estudi, que pot consultar-se en aquest mateix blog del Fòrum de l’Esport, es comparaven els programes electorals en matèria d'esports del PSPV-PSOE i Compromis. En aquest estudi es va concloure que els dos programes comparteixen els principis de transversalitat de les polítiques esportives, participació, coresponsabilitat amb els ciutadans i ciutadanes i bon govern. També coincideixen, ambdues formacions polítiques, en la importància de promocionar fonamentalment l'esport per a tots i totes, l'esport salut i l'esport escolar. Tots dos programes assenyalen el camí que s'ha de prendre per a donar un gir total a les polítiques esportives del PP, basades en els grans esdeveniments, l'elitisme (practiquen els privilegiats), el balafiament i la corrupció associada.

Les 45 propostes programàtiques del programa socialista es poden agrupar en 10 programes d'actuació que es poden desenvolupar des de diferents òrgans administratius coordinats, comptant amb persones expertes i equips multidisciplinaris. Aquesta acció coordinada hauria de respondre al principi de mestissatge que, seguint l'esperit dels acords del Botànic, ha regit a l'hora de conformar l'actual estructura del govern valencià, format pel PSPV-PSOE i Compromis.

A més, s'hauria de facilitar la participació de la societat civil i el teixit esportiu, a través d'un òrgan assessor creat “ad hoc” per decret i adscrit a la Conselleria d'Educació; Cultura, Recerca i Esport: el Consell Assessor de l’Esport.

Tota aquesta estratègia hauria de fer-se pública a través d'una acció de difusió, amb un lema que identificarà el canvi de paradigma en l'esport de la Comunitat.


“Jo faig esport a la Comunitat Valenciana”


Programa 1 (propostes 1 i 2; 19 i 20): Esport i Salut

Òrgan director: Consellería de Sanitat. Direcció general de salut pública i centres d'atenció primària

Coordinació amb Diputacions provincials i pla de desenvolupament local de l'esport.

Persones clau: Titulats universitaris en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport, COLEF, Metges d'atenció primària i especialistes; Servei d'esports de les diputacions provincials.

Projecte esport escolar i salut. En coordinació amb la Consellería de Sanitat, Direcció general de salut pública: ampliar protocol de revisions mèdiques obligatòries, incorporant proves d'esforç. 

Ampliar l'atenció sanitària de primera instància amb el servei valencià de salut a tots els menors que practiquen esport. Integrar-los en el programa dels Jocs Esportius.

Persones clau: Federacions, Personal Consellería d'Educació, Cultura i Esports, personal de la Consellería de Sanitat, COLEF.



Programa 2 (proposta 3): Pla de desenvolupament esportiu local

Òrgan director: Diputacions provincials. Assessorament i planificació municipal. Dotar-ho de tècnics que coordinen.

Coordinar-se amb els ajuntaments i la Consellería de sanitat per a impulsar el programa de salut en els centres de primària. Amb la Consellería de Vertebració del Territori per a estimular polítiques d'ocupació.

Dos objectius: elaborar un pla estratègic per al municipi i crear el servei d'atenció al malalt crònic coordinant serveis municipals esportius amb centres de salut.

En aquells ajuntaments on existisca un servei esportiu amb tècnic/s esportius, aprofitar l'estructura i implantar el programa de salut. També incentivar la realització d'un pla estratègic.



Programa 3 (propostes 4, 5, 6, 7, 8 i 9): pla d'ajudes als municipis.

Òrgan director: Diputacions provincials. Engegar una convocatòria de subvencions finalista tenint en compte i premiant aquelles accions elaborades pels assessors del pla de desenvolupament local.

Oferiria COHERÈNCIA i racionalitat tècnica a les actuacions de cada municipi, avaluades per l'òrgan assessor de la Diputació i que finalment rebrien les subvencions en funció de les actuacions previstes en el pla.

Estimular els projectes dirigits s impulsar l'esport de la dona, els programes per a poblacions més vulnerables: escolars, tercera edat, discapacitats, etc.

Cooperació amb la Consellería de POLÍTIQUES INCLUSIVES. Recaptar ajudes per a aquest programa.



Programa 4 (propostes 10, 11 i 12): regulació d'exercici professional en l'esport, formació i acreditacions.

Òrgan director: Consellería d'Educació, Cultura i Esports.

Persones clau: COLEF, especialistes en dret esportiu.

Corts Valencianes: proposta de llei. Cercar consens amb Compromis i Podemos (ambdues formacions han manifestat el seu acord amb la necessitat d'impulsar aquesta llei).

Crear la escola valenciana de l’esport. Òrgan de coordinació de les direccions generals d'educació, esport i universitats. Funció: formació oficial, acreditacions i formació contínua.

Engegar el servei d'inspecció esportiva dins de la Consellería d'Educació i dependent de la direcció general corresponent en coordinació amb la direcció general d'esports. Pot cercar-se la col·laboració de la Consellería que tinga assignades les competències en matèria d'ocupació. 



Programa 5 (propostes 13, 14, 15, 16, 17 i 18): programa d'esport en l'escola.

Òrgan director: Consellería d'Educació, Cultura i Esport.

Impulsar la figura del professor d'educació física. Estimular la seua dedicació en horari extraescolar, funció de coordinació, programació, avaluació. 

Persones: COLEF, CEFIREs, Consellería, Associació de Mestres de EF.

Programa experimental en col·laboració amb Sanitat per a elaborar un projecte d'avaluació de la condició física i funcional dels escolars amb finalitats preventives i orientadores.

Impulsar la figura del club poliesportiu escolar. Caldrà desenvolupar la llei mitjançant decret.

Subvenciones finalistes per a aquells centres que promoguen l'esport i ho integren en el seu projecte educatiu, establisquen relacions entre l'educació física i l'esport escolar i fomenten els clubs poliesportius escolars.

Persones: Consellería d'Educació amb la supervisió d'experts del COLEF, GEPACV, propis funcionaris.
Coordinar, a través del pla director d'instal·lacions, la modernització i adequació dels espais esportius dels centres escolars. Persones. Tècnics de la Direcció general d'Esports, GEPACV.


Programa 6 (propostes 24 a 29): Instal·lacions esportives

Òrgan director: Direcció general d'Esports (DGE) en conveni amb les Diputacions.

Elaborar el Pla director de IIDD. Persones clau: tècnics de la DGE, GEPACV.

Pla d'inversió en modernització d'instal·lacions esportives. Incloure espais naturals (catalogació i propostes d'habilitació per a la pràctica de l'esport).

Coordinació amb la Consellería d'Educació: projecte d'instal·lacions esportives en els centres escolars.

Coordinació amb les Diputacions provincials: plans d'inversió en els municipis sobre la base dels plans estratègics valorats per la Diputació.


Programa 7 (proposta 30 i 31): Consell Assessor de l´Esport

Òrgan director: Consellería d'Educació Cultura, Recerca i Esport.

Constituir el Consell Assessor amb les institucions, entitats i persones més representatives de l'esport a la Comunitat.

Des d'aquest Consell s'engegarà un observatori de l'esport depenent de la Direcció general de recerca. Conveni amb les universitats valencianes i centres de recerca.


Programa 8 (propostes 32 a 35): Suport a les Federacions esportives

Òrgan director: Direcció general d'Esports. Persones clau: estructura tècnica de la DGE.

Persones del teixit federatiu: CONFEDECOM.

Engegada de centres de tecnificació provincials. Estudi de viabilitat, centres educatius i centres esportius comarcals o provincials.

Elaboració de programes de tecnificació: Xarxa de centres. Coordinació amb les Federacions esportives. Coordinació amb la Direcció general de centres educatius. Coordinació Diputacions provincials, ajuntaments.

Suport als esportistes de elite a través de beques i en coordinació amb la iniciativa privada de caràcter social.

Suport als esdeveniments promoguts per les Federacions i clubs. Direcció general d'Esports.


Programa 9 (propostes 36 a 43): Promoció i ordenació de l'esport.

Òrgan director: Direcció general d'Esports. Personal tècnic en col·laboració amb el Consell Assessor de l'esport, l'observatori de l'esport.

Desenvolupament de la llei de l'esport. Decrets de desenvolupament. Comissió permanent de l'esport en edat escolar, servei esportiu municipal, constitució club poliesportiu escolar, escola valenciana de l’esport, pla director de IIDD, etc.

Estímul a l'organització d'esdeveniments, control i inspecció, voluntariat. DGE.
Noves formes de pràctica esportiva. En coordinació amb l'observatori. COLEF, GEPACV.

Esport Adaptat: FESA i coordinació amb polítiques socials.

Esport Universitari: Consell d'Universitats.

 

Programa 10 (propostes 44 i 45): Pla de promoció de la pilota valenciana.

Òrgan director: Direcció general d'esports. 

Creació d'una Fundació “per al suport de l’espectacle de la pilota”. Capital públic privat.

Patrons: DGE, Diputacions, Federació, Privats.

Programa de promoció dels escoles de pilota i clubs esportius locals. Conveni entre ajuntaments, federació, clubs locals i centres d'ensenyament (a través de Consellería).

Impuls de la Federació: adaptació de les competicions a les edats, nivells; promoure activitats recreatives, suport als esdeveniments internacionals…

Projecto de formació en col·laboració amb l'Escola Valenciana de l'esport, la DGE, les Universitats i Federació de Pilota.



 
 
MAPA ESTRATEGICO DE IMPLEMENTACIÓN DEL PROGRAMA ELECTORAL DE DEPORTES Y ACTIVIDAD FÍSICA EN LA COMUNIDAD VALENCIANA:
El programa electoral de deportes que el PSPV-PSOE presentó a la sociedad valenciana el pasado 24 de mayo, ha sido reconocido por los expertos como el programa más completo y social de los que se presentaron a las elecciones autonómicas y municipales.
En un estudio, que puede consultarse en este mismo blog del Fòrum de l’Esport, se comparaban los programas electorales en materia de deportes del PSPV-PSOE y Compromis. En dicho estudio se concluyó que los dos programas comparten los principios de transversalidad de las políticas deportivas, participación, corresponsabilidad con los ciudadanos y ciudadanas y gobernanza (buen gobierno). También coinciden, ambas formaciones políticas, en la importancia de promocionar fundamentalmente el deporte para todos y todas, el deporte salud y el deporte escolar. Ambos programas señalan el camino que se debe tomar para dar un giro total a las políticas deportivas que durante tantos años de gobierno del PP han imperado, basadas en los grandes eventos, el elitismo (solo al alcance de los privilegiados), el despilfarro y la corrupción asociada.
Las 45 propuestas programáticas del programa socialista se pueden agrupar en 10 programas de actuación que pueden desarrollarse desde diferentes órganos administrativos coordinados, contando con personas expertas y equipos multidisciplinares. Dicha acción coordinada debería responder al principio de mestizaje que, siguiendo el espíritu de los acuerdos del Botànic, ha regido a la hora de conformar la actual estructura del gobierno valenciano, formado por el PSPV-PSOE y Compromis.
Además, se debería facilitar la participación de la sociedad civil y el tejido deportivo, a través de un órgano asesor creado “ad hoc” por decreto y adscrito a la Conselleria de Educación; Cultura, Investigación y Deporte: el Consell Assessor de l’Esport.
Toda esta estrategia debería hacerse pública a través de una acción de difusión, con un lema que identificará el cambio de paradigma en el deporte de la comunidad.
“Jo faig esport a la Comunitat Valenciana”
 
Programa 1 (propuestas 1 y 2; 19 y 20): Deporte y Salud
Órgano director: Consellería de Sanidad. Dirección general de salud pública y centros de atención primaria
Coordinación con Diputaciones provinciales y plan de desarrollo local del deporte.
Personas clave: Titulados universitarios en Ciencias de la Actividad Física y el Deporte, COLEF, Médicos de atención primaria y especialistas; Servicio de deportes de las diputaciones provinciales.
Proyecto deporte escolar y salud. En coordinación con la Consellería de Sanidad, Dirección general de salud pública: ampliar protocolo de revisiones médicas obligatorias, incorporando pruebas de esfuerzo.
Ampliar la atención sanitaria de primera instancia con el servicio valenciano de salud a todos los menores que practiquen deporte. Integrarlos en el programa de los Juegos Deportivos.
Personas clave: Federaciones, Personal Consellería de Educación, Cultura y Deportes, personal de la Consellería de Sanidad, COLEF.
 
Programa 2 (propuesta 3): Plan de desarrollo deportivo local
Órgano director: Diputaciones provinciales. Asesoramiento y planificación municipal. Dotarlo de técnicos que coordinen.
Coordinar los ayuntamientos y la Consellería de sanidad para impulsar el programa de salud en los centros de primaria. Con la Consellería de Vertebración del Territorio para estimular políticas de empleo.
Dos objetivos: elabora un plan estratégico para el municipio y crear el servicio de atención al enfermo crónico coordinando servicios municipales deportivos con centros de salud.
En aquellos ayuntamientos dónde exista un servicio deportivo con técnico/s deportivos, aprovechar la estructura e implantar el programa de salud. También incentivar la realización de un plan estratégico.
 
Programa 3 (propuestas 4, 5, 6, 7, 8 y 9): plan de ayudas a los municipios.
Órgano director: Diputaciones provinciales. Poner en marcha una convocatoria de subvenciones finalistas, teniendo en cuenta y premiando aquellas acciones elaboradas por los asesores del plan de desarrollo local. Ofrecería COHERENCIA y racionalidad técnica a las actuaciones de cada municipio, evaluadas por el órgano asesor de la Diputación y que finalmente recibirían las subvenciones en función de las actuaciones previstas en el plan.
Estimular los proyectos dirigidos s impulsar el deporte de la mujer, los programas para poblaciones más vulnerables: escolares, tercera edad, discapacitados, etc.
Cooperación con la Consellería de POLÍTICAS INCLUSIVAS. Recabar ayudas para este programa.
 
Programa 4 (propuestas 10, 11 y 12): regulación de ejercicio profesional en el deporte, formación y acreditaciones.
Órgano director: Consellería de Educación, Cultura y Deportes.
Personas clave: COLEF, especialistas en derecho deportivo.
Corts Valencianes: propuesta de ley. Buscar consenso con Compromis y Podemos (ambas formaciones han manifestado su acuerdo con la necesidad de impulsar esta ley).
Crear la escola valenciana de l’esport. Órgano de coordinación de las direcciones generales de educación, deporte y universidades. Función: formación oficial, acreditaciones y formación continua.
Poner en marcha el servicio de inspección deportiva dentro de la Consellería de Educación y dependiente de la dirección general correspondiente, en coordinación con la dirección general de deportes. Puede buscarse la colaboración de la Consellería que tenga asignadas las competencias en materia de empleo.
 
Programa 5 (propuestas 13, 14, 15, 16, 17 y 18): programa de deporte en la escuela.
Órgano director: Consellería de Educación, Cultura y Deporte.
Impulsar la figura del profesor de educación física. Estimular su dedicación en horario extraescolar: función de coordinación, programación, evaluación.
Personas: COLEF, CEFIREs, Consellería, Asociación de Maestros de EF.
Programa experimental en colaboración con Sanidad para elaborar un proyecto de evaluación de la condición física y funcional de los escolares con finalidades preventivas y orientadoras.
Impulsar la figura del club polideportivo escolar. Habrá que desarrollar la ley mediante decreto.
Subvenciones finalistas para aquellos centros que promuevan el deporte y lo integren en su proyecto educativo, establezcan relaciones entre la educación física y el deporte escolar y fomenten los clubes polideportivos escolares. Personas: Consellería de Educación con la supervisión de expertos del COLEF, GEPACV, propios funcionarios.
Coordinar, a través del plan director de instalaciones, la modernización y adecuación de los espacios deportivos de los centros escolares. Personas. Técnicos de la Dirección General de Deportes, GEPACV.
 
Programa 6 (propuestas 24 a 29): Instalaciones deportivas
Órgano director: Dirección General de Deportes en convenio con las Diputaciones.
Elaborar el Plan director de IIDD. Personas clave: técnicos de la DGD, GEPACV.
Plan de inversión en modernización de instalaciones deportivas. Incluir espacios naturales (catalogación y propuestas de habilitación para la práctica del deporte).
Coordinación con la Consellería de Educación: proyecto de instalaciones deportivas en los centros escolares.
Coordinación con las Diputaciones provinciales: planes de inversión en los municipios en base a los planes estratégicos valorados por la Diputación.
 
Programa 7 (propuesta 30 y 31): Consell Asesor de l´Esport
Órgano director: Consellería de Educación Cultura, Investigación y Deporte.
Constituir el Consell Asesor con las instituciones, entidades y personas más representativas del deporte en la Comunitat.
Desde este Consell se pondrá en marcha un observatorio del deporte dependiente de la Dirección General de investigación. Convenio con las universidades valencianas y centros de investigación.
 
Programa 8 (propuestas 32 a 35): Apoyo a las Federaciones deportivas
Órgano director: Dirección General de Deportes (DGD). Personas clave: estructura técnica de la DGD. Personas del tejido federativo: CONFEDECOM.
Puesta en marcha de centros de tecnificación provinciales. Estudio de viabilidad, centros educativos y centros deportivos comarcales o provinciales.
Elaboración de programas de tecnificación: Red de centros. Coordinación con las Federaciones deportivas. Coordinación con la Dirección General de centros educativos. Coordinación Diputaciones provinciales, ayuntamientos.
Apoyo a los deportistas de elite a través de becas y en coordinación con la iniciativa privada de carácter social.
Apoyo a los eventos promovidos por las Federaciones y clubes. Dirección General de Deportes.
 
Programa 9 (propuestas 36 a 43): Promoción y ordenación del deporte.
Órgano director: Dirección General de Deportes. Personal técnico en colaboración con el Consell Asesor del deporte, el observatorio del deporte.
Desarrollo de la ley del deporte. Decretos de desarrollo. Comisión permanente del deporte en edad escolar, servicio deportivo municipal, constitución club polideportivo escolar, escola valenciana de l’esport, plan director de IIDD, etc.
Estímulo a la organización de eventos, control e inspección, voluntariado. DGD.
Nuevas formas de práctica deportiva. En coordinación con el observatorio. COLEF, GEPACV.
Deporte Adaptado: FESA y coordinación con políticas sociales.
Deporte Universitario: Consejo de Universidades.
 
Programa 10 (propuestas 44 y 45): Pla de promoción de la pilota valenciana.
Órgano director: Dirección General de deportes.
Creación de una Fundación “per al suport de l’espectacle de la pilota”. Capital público privado. Patronos: DGD, Diputaciones, Federación, Privados.
Programa de promoción de les escoles de pilota y clubs esportius locals. Convenio entre ayuntamientos, federación, clubes locales y centros de enseñanza (a través de Consellería).
Impulso de la Federación: adaptación de las competiciones a las edades, niveles; promover actividades recreativas, apoyo a los eventos internacionales…
Proyecto de formación en colaboración con la Escola Valenciana de l´esport, la DGD y las Universidades y Federación de Pilota. 


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog